Image

Mijn begin

Zelf ben ik begonnen als 11 jarige bij Harry en dochter Sonja Baats, waar ik voor een periode van ongeveer 4 jaar het improviseren en het zogeheten piano-entertainment heb geleerd. Al gauw kreeg ik behoefte aan wat zwaarder werk. Dit pakte Sonja goed op en raadde mij aan klassiek te gaan studeren. In mum van tijd had ik les van Dia Brugmans-Nitulov en speelde mijn vingers voornamelijk het serieuze klassieke werk. Dia, een uit Roemenië afkomstige pianolerares, heeft mij in anderhalf jaar met zeer grote gedrevenheid voorbereid op het conservatorium om klassiek te gaan studeren bij Geoffrey Douglas Madge aan The Royal Conservatoire in Den Haag waar ik 14 mei 1991  met een negen afstudeerde als docerend musicus, piano klassiek.

Dia en haar man Benno Brugmans (toen werkzaam bij Het Gelders Orkest als staffunctionaris artistieke planning) hebben mij enorm geïnspireerd en voor mij een wereld geopend van de klassieke muziek met de vele mogelijkheden van de piano in het bijzonder. Vele avonden bracht ik bij hen door op de “muziekzolder” waar Benno, die toen al een ontelbare schat aan geluidsdragers bezat, mij met veel enthousiasme grote pianisten liet horen en wat je allemaal wel niet met de piano kon doen. We luisterden naar grootmeesters als Sviatoslav Richter, Vladimir Horowitz, Andrey Gawrilow, Emil Gilels, Jean-Yves Thibaudet en vele anderen.

Deze laatste pianist is één van de vele indrukwekkende pianisten die in huize Brugmans heeft vertoefd. Waaronder ook Arcadi Volodos, die zelfs bij hun een huisconcertje gaf. Op 29 september 2007 mocht ik het huisconcert bijwonen van de prijswinnaar van de prestigieuze Koningin Elisabeth Wedstrijd 2003: Severin von Eckardstein. Dit ter gelegenheid van het 25-jarig huwelijk van Dia en Benno Brugmans. En natuurlijk nam ik mijn kans waar ook met hem een praatje te maken.Ook heb ik o.a. de pianisten Ivo Pogorelich en Alan Weiss ontmoet. Alan Weiss vroeg me zelfs hém les te geven nadat ik hem wat (Entertainment) had voorgespeeld op “de muziekzolder”. Alan Weiss trad toen zelf op als solist in Beethovens 2de pianoconcert in o.a. Arnhem.

In 2013 mocht ik ook Yuja Wang ontmoeten. Een technisch alleskunner, evenals mijn naamgenoot Benjamin Grosvenor, zeer muzikaal en nu al een pianist van wereldformaat! Deze twee aanstormende pianisten zijn eveneens door Benno naar Nederland gehaald. Ook 2014 was een jaar met bijzondere ontmoetingen zoals met David Fray, Grigory Sokolov, Frederic Meinders, Dmitri Alexeev om maar eens wat te noemen. Bij dit rijtje sloten in 2015 en begin 2016 nog een aantal pianisten aan zoals Joseph Moog, Jean-Yves Thibaudet, en de nog levende legende Menahem Pressler met het Kelemen kwartet.

Als pianist ben ik werkzaam geweest in o.a. het Amstel Hotel en ruim 3 jaar als huispianist in het toenmalige Le Meridien Apollo hotel te Amsterdam. Ik heb de muzikale omlijsting verzorgd voor M.A.N. tijdens de persdag van de Auto-RAI en op verschillende bedrijfsfeesten. Maar ook in Nijmegen en omgeving, zoals Chalet Brakkestein, Jachtslot de Mookerheide, Huis de Voorst heb ik de piano mogen laten klinken.